Guide | Samling af profilskinner

Fleksibel samling af profilskinner med Unistrut planbeslag

Unistrut® systemet er uden tvivl det mest omfattende og alsidige skinnesystem i verden til samling af stålkonstruktioner – og eksempelvis til montering af rørophæng og kabelføringer. Med de praktiske skinnemøtrikker og det store udvalg af beslag kan du designe og tilpasse dine skinnekonstruktioner, så de matcher dine behov – hurtigt og kosteffektivt.

Unistrut® systemet byder blandt andet på godt 70 forskellige beslag, herunder en lang række vinkelbeslag med vinkler fra 15 til 90 grader, base- og vingebeslag til montering af profilskinnerne på gulv, væg eller loft, u- og z-beslag samt ikke mindst et stort udvalg af planbeslag. Og hos Erik Larsen & Søn er vi naturligvis lagerførende på alle varianter.

Planbeslag til enhver kombination af skinner

Har du brug for at kombinere flere montageskinner i et plan? I forlængelse af hinanden, parallelt med hinanden (I-samling), vinkelret (L-samling eller T-samling) eller i en vinkel på 45 grader eller mere? Så har vi mindst ét plant beslag, du kan bruge til at “splejse” skinnerne sammen i et plan. (Vi har naturligvis også en række beslag, der kan løse opgaven med at samle profilskinner i forskudte planer. Men det er en helt anden historie).

Se oversigten nedenfor med forskellige skinnekombinationer og vores anbefalinger til valg af planbeslag herunder.

Beslagguide til samling af montageskinner

BESLAG 2 skinner – ende til ende 2-3 parallelle skinner 2 vinkelrette skinner 1+2 vinkelrette skinner 2 skinner med vinkel
(I-samling) (I-samling) (L- og T-samling) (Krydssamling) (45° plus)
P1065 – Lige planbeslag, 2 huls
P1066 – Lige planbeslag, 3 huls
P1067 – Lige planbeslag, 4 huls
P1941 – Lige planbeslag, 5 huls
P2322 – Planbeslag (vinkel 45° plus)
P1036 – L-planbeslag
P1031 – T-planbeslag
P1358 – Planbeslag
P1580 – Planbeslag
P1962 – Planbeslag

I enkelte tilfælde er der én oplagt løsning til samling af en skinnekombination.

Samling af parallelle skinner

Dette gælder eksempelvis ved samling af to eller tre parallelle skinner. Her er valget henholdsvis det lige tohuls beslag (P1065) og det lige trehulsbeslag (P1066). Og har du brug for at samle to skinner i en valgfri vinkel på 45° eller mere, så er valget også ret enkelt. Det justérbare planbeslag (P2322) løser denne opgave.

Parallel samling af to profilskinner med 2-huls planbeslag Parallel samling af tre profilskinner med 3-huls planbeslag Samling af to montageskinnner i en 45 graders vinkel eller mere med justerbart planbeslag

I andre tilfælde kan du vælge mellem alternative planbeslag til løsning af en given skinnesamling. Vælg beslag alt efter, hvor robust samlingen af skinnerne skal være.

Forlængelse af skinner (Ende-til-ende samling)

Skal du eksempelvis samle to profilskinner i forlængelse af hinanden, kan du bruge det lige 2 huls planbeslag (P1065) og fastgøre splejsebeslaget med én bolt og en møtrik i hver skinne. Vælg det lige 4 huls planbeslag (P1067), hvis du har brug for en endnu mere robust samling med to bolte og møtrikker i hver montageskinne.

Forlængelse af to profilskinner (Ende-til-ende samling) med 2-huls planbeslag 41x41 mm montageskinne med spormøtrik, 2-huls planbeslag og M10 bolt Solid ende-til-ende samling (skinneforlængelse) af to profilskinner med 4-huls planbeslag

Samling af vinkelrette skinner (T-samling)

Og har du brug for en T-samling, så kan du samle de to skinner med alt fra det lige 2 huls planbeslag (P1065) over det mere solide T-beslag (P1031) eller gå all-in med et V-formet beslag (P1358).

Vinkelret/90 graders samling af to profilskinner (T-samling) med 2-huls planbeslag Vinkelret/90 graders samling af to profilskinner med 4-huls T-beslag Solid vinkelret/90 graders samling af to profilskinner med 5-huls V-beslag

Krydssamling af vinkelrette skinner (X-samling)

Sidst, men ikke mindst. Skal du opbygge et skinnesystem på kryds og tværs eksempelvis til nedhæng af rør eller belysning fra et loft, så har du en lang række Unistrut planbeslag, du kan vælge mellem til brug for krydssamling af dine skinner. Eksempelvis de lige 3 eller 5 huls beslag (P1066/P1941, det solide pladebeslag (P1580) eller et krydsbeslag (P1962).

90 graders krydssamling af montageskinner med 3-huls beslag (X-samling) Solid 90 graders krydssamling af profilskinner med 5-huls beslag (X-samling) 90 graders krydssamling af montageskinner med 4-huls t-beslag (X-samling)
Solid 90 graders krydssamling af skinner med 4-huls pladebeslag (X-samling) Bore- og svejsefri montering på skinne med smart skinnemøtrik og fastnøgle Solid 90 graders krydssamling af skinner med 5-huls krydsbeslag (X-samling)

Bore- og svejsefri montering og samling

Du fastgør nemt de forskellige planbeslag (og alle øvrige profilbeslag) på en profilskinne ved hjælp af den smarte skinnemøtrik (også kendt som spormøtrik eller flæskesvær) og en bolt. Profilmøtrikkens styrespor og form forhindrer, at møtrikken forskydes under montagen. Og bruger du en skinnemøtrik med indbygget fjeder, så bliver skinnemøtrikken desuden fastholdt under monteringen, så du har begge hænder frie undervejs.

Vi anbefaler, at du bruger M10 eller M12 skinnemøtrikker og bolte til fastgørelse af beslagene på montageskinnerne.

Varmgalvaniseret eller rustfrit beslag med standardmål

De plane beslag skæres af varmvalset pladestål og leveres som standard med en bredde på 40 mm og en godstykkelse på 6 mm. Huldiameteren på de udstansede huller er 14 mm og (med undtagelse af P2322-beslaget) er hulafstanden henholdsvis 20 mm (fra kanten af beslaget til hullets center) og 48 mm mellem hullerne (fra center hul til center hul).

Alle planbeslag leveres varmgalvaniseret (VG). Med undtagelse af beslagene P1580, P1962 og P2322 leveres planbeslagene derudover i syrefast, rustfrit stål (SS / A4 stål) efter AISI 316-S31 standard.

Fuldt sortiment af montageskinner, konsoller og tagsystemer,

Shop profiler, rørophæng m.m.

beslag & support, rørbøjler og profilbefæstigelse.

Erik Larsen & Søn – din autoriserede Unistrut distributør

Erik Larsen & Søn har gennem 3 generationer været autoriseret distributør af det alsidige Unistrut skinnesystem. Vores erfarne og faguddannede team hjælper dig gerne og giver dig ærlig produktrådgivning i forbindelse med projektplanlægningen og dimensioneringen af dit projekt. Og har du brug for særlig ”nørdet” specialistviden, trækker vi naturligvis på Unistruts specialister.