Guide til valg af overfladebehandling

Kunsten at vælge rigtigt materiale og overfladebehandling

Oplever du, at det er en udfordring at finde rundt i junglen af stålkvaliteter og overfladebehandlinger? Og er ikke helt så ligetil for dig at vælge den rigtige løsning til en specifik opgave? Hvis det er tilfældet, så læs videre hér. Så lover vi, at det bliver lettere for dig at foretage det rigtige valg næste gang – uanset om du står med en opgave i en opvarmet bygning eller i saltvand.

Vælg det rigtige materiale og overfladebehandling

  • (RÅ) Rå/ubehandlet stål
  • (ELZ) Elforzinket stål
  • (PG) Pregalvaniseret stål
  • (VG) Varmgalvaniseret stål
  • (SS) Rustfrit stål
 

(RÅ) Rå/ubehandlet stål

Ubehandlet stål med olieret overflade. Særligt velegnet til svejsning, pulverlakering og individuel overfladebehandling, da de ubehandlede produkter kræver et minimum af forarbejde. Populære produkter i vores sortiment er eksempelvis ¾” og 1” rør samt montageskinner, herunder P1000/P1001, P3300/P3301, P5000/P5001 & P5000.

Se ubehandlede stålprodukter

(ELZ) Elforzinket stål

Ved elforzinkning beskyttes stålet mod korrosion med et meget tyndt lag zink, der påføres ved hjælp af elektricitet. Helt lavpraktisk sænkes stålet i en væske med zink og der sættes strøm til stålet. Derved bindes zinken til stålet. Det er en billig metode, der dog ikke beskytter stålet lige så godt som eksempelvis varmgalvanisering. Du bør derfor primært anvende elforzinkede materialer til indendørs brug og i sterile miljøer.

Over tid får materialer, der er overfladebehandlet med zink et mattere, mere gråligt og patineret udseende som følge af, at zinken indgår i en kemisk reaktion med blandt andet ilt og fugt. Resultatet af den kemiske reaktion – zinkkarbonat – er ikke opløseligt i vand og zinkkarbonaten beskytter derved stålet, så det ikke ruster lige så hurtigt som ubehandlet stål.

Elforzinkning er en udbredt overfladebehandling til vores isolerede rørbøjler, bjælke- og supportbeslagene fra Lindapter, mange af vores profil- og montagebeslag samt en lang række tilbehørsprodukter, som bolte, skiver og møtrikker, ankre, skruer mm. P.S. støder du på forkortelsen FZB, når du kigger på skruer, beslag mv., så er de elforzinkede.

Se elforzinkede stålprodukter

(PG) Pregalvaniseret stål

Som ved elforzinkning beskyttes stålet med et tyndt lag zink, dog sædvanligvis med en tykkere belægning end ved elforzinkning.

Pregalvanisering egner sig som elforzinkning bedst til indendørs brug. En lang række af vores profilskinner inklusive P2000, P3000 & P4000 samt vores ankerskinner P3270 og P3370 fås i en pregalvaniseret variant.

Se pregalvaniserede stålprodukter

(VG) Varmgalvaniseret stål

Materialer af varmgalvaniseret stål – også kaldet varmforzinket stål – har en markant højere korrosionsbestandighed og rustbeskyttelse end elforzinkede og pregalvaniserede materialer. Ved varmgalvanisering sænkes stålet i smeltet zink, hvilket giver en zinkbelægning, der er 3-6 gange tykkere end ved henholdsvis elforzinkning og pregalvanisering.

Varmgalvaniserede materialer er de mest udbredte materialer til udendørs brug. Du finder således modstandsdygtige, varmgalvaniserede løsninger overalt i byerne og på vejene. Eksempelvis er langt de fleste lygtepæle og autoværn fremstillet af varmgalvaniseret stål.

Alle vores Kee Klamp og Clarrods rørfittings er varmgalvaniserede ligesom langt de fleste af vores montageskinner og profilbeslag også fås i varmgalvaniserede udgaver. P.S. støder du på forkortelsen VFZ, når du kigger på skruer, beslag mv., så er de varmgalvaniserede.

Se varmgalvaniserede stålprodukter

(SS) Rustfrit stål

Rustfrit stål er ikke overfladebehandlet konstruktionsstål som det elforzinkede, præ- og varmgalvaniserede stål. Rustfrit stål er fremstillet af en anden form for stål med et indhold af nikkel og krom, der dels gør det rustfrit, dels giver det en mere skinnende overflade. Støder du på betegnelsen A2 er der tale om ”almindeligt”, rustfrit stål.

Materialer af rustfrit stål er det oplagte valg til udendørs brug, hvor materialerne er særligt udsatte og eksempelvis udsættes for vand eller høj grad af fugtighed i luften.

Almindeligt rustfrit stål (A2) har dog ikke en høj modstandsdygtighed overfor syre- eller saltholdige væsker, som f.eks. havvand. Og selvom det måske ikke lyder logisk, så ruster almindeligt rustfrit stål altså ved påvirkning af syre eller salt. Under sådanne omstændigheder skal du bruge syrefast stål (A4), der udover krom også indeholder stoffet molybdæn, der giver stålet den mest holdbare korrosionsbeskyttelse – og derved også gør det til det mest velegnede materiale ved ekstreme forhold.

Med nogle ganske få undtagelser er vores rustfrie produkter – herunder profil-/montageskinner, en lang række profilbeslag og tilbehør som gevindjern, ankre og skruer, bolte og møtrikker – syrefaste.

Se rustfrie stålprodukter

I mere end 80 år har vi rådgivet vores kunder og hjulpet dem på vej med projekter i både opvarmede bygninger og havneområder. Vi hjælper også gerne med at finde en holdbar løsning til dit projekt.

Stål til ethvert behov

Hos Erik Larsen & Søn fører vi markedets største udvalg indenfor profilsystemer, stålsamlinger, rør og fittings til opbygning af enhver tænkelig konstruktion. Vores sortiment dækker bredt og matcher de fleste krav til materialer og overfladebehandlinger.

I skemaet herunder får du et overblik over, hvor lang tid, du kan forvente, at de forskellige typer stål og overfladebehandlinger kan holde under forskellige forhold. Brug skemaet til at vælge rigtigt hver gang med udgangspunkt i opgavens karakter og projektets krav til holdbarhed. Vælg primært de relativt billige elforzinkede og pregalvaniserede kvaliteter til indendørs brug – gerne i opvarmede bygninger. Vælg primært de galvaniserede kvaliteter til udendørs brug med lav eller moderat luftfugtighed og -forurening, Vælg de mest omkostningstunge rustfrie kvaliteter, når dit projekt og et hårdt miljø kræver det.

Korrisionsklasser-overfladebehandling

Webshop | Erik Larsen & Søn